Tilan tarina

Luksanniemi sijaitsee Karstulan kunnan Pääjärven kylässä. Tila on saanut nimensä sijaintinsa mukaan. Niemeä ympäröivät kaksi järveä. Pienempi Luksanjärvi ja suurempi Karankajärvi. Luksanniemen tilan historia tunnetaan vuodesta 1782. Nykyiselle suvulle tila on tullut 1883. Tila on kulttuurimaisemallisesti arvokkaalla alueella. Luksanjärven ympäristö on perinteikästä maatalousaluetta ja karjatalous on näytellyt merkittävää roolia kylällämme ja niin on edelleen.

Karjatalous on aina tuonut merkittävän osan tilan väen toimeentulosta. Pelloilla on viljelty ruokaa karjalle, mutta onpa siellä kasvanut sokerijuurikasta ja perunaakin silloin, kun Karstulassa vielä oli toimiva perunajauhotehdas. Moni tilan puurakenteisista rakennuksista on rakennettu oman tilan puista.

Kotieläimistä nauta on ollut aina hyvin edustettuna, mutta lampaat, siat ja hevoset ovat kuuluneet vuosien saatossa tilan karjaan. Nyt tilalla on sonneja, muutama (terapia)vuohi, kotitarvekanoja ja navettamme ehdoton kingi Musti -kissa. Alpakat ovat tulossa tilalle uusina eläiminä tämän vuoden aikana.

Pihapiirissä on noin satavuotias (ja pyhät päälle) aitta ja navetalta löytyy yhtä vanha riihi, joka palvelee harraste-eläinten tallina ja varastotilana.

Nykyinen isäntäpari on viidettä sukupolvea tilalla. Tilan päätuotantosuunta on välitysvasikoihin perustuva naudanlihantuotanto. Pellot tuottavat rehua ja viljaa sonnipojille.

Kuva­galleria

Luksanniemen tila © 2021 | WordPress-kotisivut suunnitellut: Mainostoimisto Sitrusmedia Oy